Hvad er UNICEF?

Foto af: NYHQ1968_0003_Photographer_Unknown
Foto: NYHQ1968_0003_Photographer_Unknown

UNICEFs historie begynder i 1946 lige efter anden verdenskrig. Europa var mærket efter 2. Verdenskrig, og mange børn sultede og havde det skidt. Derfor besluttede lederne fra 51 lande i De Forenede Nationer (FN) at lave en børnefond, der skulle hjælpe børnene. Den kaldte de UNICEF, der stod for De Forenede Nationers Internationale Katastrofefond for Børn. (United Nations’ International Childrens’ Emergency Fund).

Da børnene i Europa og Kina havde fået det bedre, besluttede FN, at der var brug for hjælp til børn i hele verden og ikke kun ved katastrofer. Navnet UNICEF blev ikke ændret, men fra 1953 stod det kun for FNs børnefond, og nu sørgede UNICEF for eksempel også for sundhedsundersøgelser og vaccinationer.

I 1960’erne begyndte UNICEF også at sørge for rent vand og undervisning i hygiejne, og det er stadig en af UNICEFs store opgaver. I 1970’erne lavede UNICEF de første undersøgelser om, hvordan verdens børn har det. Det er vi blevet ved med, for så kan vi se, om arbejdet virker, og børnene får det bedre.

UNICEF har vokset sig stor, og i dag er vi verdens førende børneorganisation. Vi arbejder i mere end 150 udviklingslande, hvor børn har brug for hjælp til at overleve og få en bedre fremtid.Vi arbejder i mere end 150 udviklingslande, hvor børn har brug for hjælp til at overleve og få en bedre fremtid For eksempel er vi dem, der sørger for flest myggenet, så børn ikke bliver syge af malaria. Vi giver også mange vacciner hvert år, faktisk bruger vi omkring en tredjedel af vores budget på vacciner.

UNICEF kæmper for børns rettigheder til blandt andet sundhed, ligestilling og uddannelse. Børns rettigheder er alle sammen skrevet ned i Børnekonventionen fra 1989, og de skal følges i alle lande. I 35 rige lande holder UNICEFs nationalkomiteer for eksempel øje med om politikerne laver regler, der er gode for børn.

Sådan en nationalkomite er der også i Danmark. Den hedder UNICEF Danmark og har eksisteret i over 50 år. Fordi Danmark er et rigt land, samler UNICEF Danmark penge ind til hjælpearbejdet her. Vi får penge til hjælpearbejdet fra regeringen, enkeltpersoner, firmaer og skoler, der samler ind til os. Vi samarbejder også med skolerne og laver undervisningsmateriale, så børn i Danmark kan lære om deres rettigheder og om hvordan børn i andre lande har det.